Qashqai nejúspěšnějším Nissanem v Evropě

Crossover, jehož výrobu zajišťuje závod v britském Sunderlandu, nedávno pokořil dosavadní rekord celkového objemu výroby jednoho modelu. Tento rekord činil 2 368 704 vozů a jeho dosavadním držitelem byl další z kultovních evropských modelů značky Nissan – Micra.

Model Qashqai dosáhl počtu 2 368 705 vozů a překonal tak model Micra za méně než 10 let. Závod společnosti Nissan v Sunderlandu i nadále vyrábí 1 200 vozů Qashqai denně. Na konci února 2016 tak celkový objem výroby dosáhl 2 398 134 vozů. V historii britského automobilového průmyslu nepřekonal žádný model hranici 2 milionů vozů za tak krátkou dobu.

Modelu Qashqai, který byl pro evropské zákazníky navržen a zkonstruován v britském návrhářském a technickém ústředí, náleží titul nejprodávanějšího vozu značky Nissan v Evropě. Kromě toho je i nejprodávanějším evropským crossoverem a jeho výroba od roku 2010 běží v nepřetržitém provozu. Vůz získal řadu ocenění a poptávka po něm nevykazuje žádné známky poklesu. V září 2015 porazila druhá generace modelu Qashqai ostatní vozy vyráběné ve Spojeném království v rychlosti, jakou prolomila hranici 500 000 vyrobených vozů. Dnes v závodě v Sunderlandu vznikne každých 62 vteřin jeden nový Qashqai. Tedy za hodinu vyrobí 58 vozů.

Navíc se Qashqai stane průkopníkem autonomní jízdy. Začátkem tohoto měsíce oznámil Nissan na ženevském autosalonu, že se od příštího roku stane prvním evropským Nissanem vybaveným technologií pro pilotované řízení. To vozu v první řadě umožní bezpečnou autonomní jízdu v jednom jízdním pruhu i v hustém dálničním provozu. Následovat pak budou další vylepšení.

 V průběhu roku 2016 oslaví společnost Nissan 30. výročí vzniku závodu v Sunderlandu, kde se nyní vyrábí crossovery Qashqai a Juke, plně elektrický model LEAF, hatchback Note a nový prémiový kompaktní vůz Infiniti Q30.

Výroba vozu Nissan Micra pro Evropu, kterou po 18 let (1992–2010) zajišťoval závod v Sunderlandu, dnes probíhá v Indii. Společnost Nissan oznámila, že zbrusu nový model Micra se pro evropské trhy bude vyrábět v továrně společnosti Renault ve francouzském městě Flins.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru