Bazaristi začínají nabízet operativní financování ojetin

Zcela novou alternativu, jak si pořídit ojetý vůz bez nutnosti skládat akontaci, začínají nabízet některé autobazary. Jde o kombinaci výhod operativního leasingu a spotřebitelského úvěru. Zákazníci si nyní mohou vybrat vozidlo při nulové akontaci a nízkých měsíčních splátkách Po uplynutí dvou nebo tří let pak mají na výběr – buď zůstatkovou hodnotu doplatí, nebo od nich autobazar auto zpětně odkoupí. Produkt tak reaguje na požadavek trhu, kdy stále více zájemců o ojetinu chce vůz využívat ihned, bez nutnosti několikaletého spoření.

_DSC1437

Trend tak kopíruje chování zákazníků v západní Evropě nebo USA, kde se formou splátek nakupuje až 80 % všech automobilů. „Česká veřejnost si začíná uvědomovat, že provozování automobilu nemusí být nutně spojeno s dlouhodobým spořením na akontaci a následnou finanční zátěží ve formě vysokých splátek. Je to výsledkem zlepšující se finanční gramotnosti obyvatel a nabídkou nových finančních produktů,“ tvrdí Petr Přikryl, předseda Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů ČR. Podle Přikryla mohou autobazary tímto produktem získat doposud nerozhodné klienty, kteří uvažovali nad standardním operativním leasingem. „Tam jsou ale omezeni nejen povoleným počtem ujetých kilometrů, ale také nemožností s vozem nakládat,“ popisuje Přikryl některé z nevýhod operativního leasingu

Výhoda nového produktu pro zákazníky autobazarů spočívá především v garanci nabídky zpětného odkupu za aktuální výkupní cenu platnou v době odkupu. V praxi si tak klient pořídí vozidlo s nulovou akontací, za které platí fixní měsíční splátku. Na konci splátkového období si pak může vůz buď odkoupit, nebo jej za předem stanovených podmínek vrátit do bazaru, případně si vybrat nové auto.

Garance nabídky zpětného odkupu je zároveň i určitou pojistkou pro ty, kteří mohli mít problémy se splácením. Po uplynutí dohodnutého období totiž může zákazník vůz prodat zpět do autobazaru a získat tak část financí zaplacených formou předchozích splátek.

Díky novému typu financování bude pořízení vozu mnohem dostupnější. To by se mělo promítnout i do stáří vozového parku v České republice. Průměrný věk registrovaných vozů totiž posledních dvacet let každoročně stoupá – loni se vyšplhal až na 14,73 roku, což je jedno z nejvyšších čísel v celé Evropě. „Samozřejmě pokud tento způsob financování změní chování zákazníků a povede k výraznějšímu nakupování mladších ojetin, tak se to na stáří vozového parku v České republice projeví,“ vysvětluje Pavel Tunkl ze Svazu dovozců automobilů.

Jako příklad financování s garantovaným odkupem uvádí jeden z největších autobazarů v ČR model ŠKODA Octavia II, 1,6TDI, r.v. 2013 v ceně 270.000,-Kč. Klient na začátku splátkového období neplatí žádnou akontaci a při délce financování 36 měsíců platí pouze měsíční splátku ve výši 4.700,-Kč. Po skončení tohoto období může vůz odkoupit nebo jej vrátit do autobazaru a s využitím stejného produktu si pořídit vůz nový.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru